Fortsätt till huvudinnehåll

Mjuk rörelse

Efter många år av hård fysisk träning började mitt intresse att sina. Det var både min kropp och mitt sinne (eller var det själen?) som började ropa efter ett mera hållbart sätt att röra på sig. Varje individ har sina egna utmaningar, för mig handlade det om både att jag inte längre hittade glädje i att pressa min kropp som tidigare och om att min kropp signalerade på olika sätt att den behöver något annat för att må bra och hitta balans. Detta skedde gradvis under några års tid. Jag bestämde mig för att mer och mer börja följa den sanna rörelseglädjen för mig, dvs. att välja de sätt att röra mig som gav mig glädje - både i mitt jobb och på min fritid. De sätt som inte gav mig glädje fick falla bort. Sakta mak kände jag balans igen - kroppen återhämtade sig som den skulle och rörelsen gav mig energi igen.

Det blev den mjuka rörelsen som steg allt mer in i mitt liv. Löpning blev till promenad. Hård dance fitness blev till mjuk, glädjefylld dans. Styrketräning blev till mjuk bål- och balansträning. Gympa blev till yoga. Stretching blev till yinyoga. Dessutom hittade avslappning alltmer utrymme i mitt liv, speciellt klangskålsavslappning och sound healing. 

Via den mjuka rörelsen har jag lärt mig massor om min kropp och mig själv. Via hård träning lärde jag mig mycket om styrka, superkompensation och fysiologi. Via den mjuka rörelsen har jag lärt mig mycket om rörlighet, nervystemets funktion och fysiologisk balans. Båda träningssätten har alltså lärt mig mycket, men den mjuka rörelsen har definitvt varit mycket mer lärorik kring hur jag hittar hållbart helhetsvälmående för just mig. 

I mina yogalärarstudier och andra kurser har jag även lärt mig teorin bakom mina upplevelser. Den mjuka rörelsen har varit en sorts nyckel till kroppsmedvetenhet och den i sin tur har varit en nyckel till en djupare läroprocess i medvetenhet. I lugn rörelse hinner sinnet lättare med och detta leder till mer subtil observation av vad som händer i kroppen under rörelsens gång. Då vi blir medvetna om vad som händer i oss i form av tankar, känslor och förnimmelser, blir det också möjligt att förändra, anpassa och finjustera det vi gör i en riktning som känns bra för oss. På så sätt hjälper mjuk rörelse oss i att utvecklas, växa och helas, även på andra plan än bara fysisk och träningen får en djupare mening. I mjuk rörelse är det också lättare att ha med en medveten djupandning och denna kombination har flera positiva effekter kroppens självhelande mekanismer, bl.a. stödjandet av det lymfatiska systemet som hjälper kroppen att avlägsna slaggämnen och toxiner.

Med dessa erfarenheter och kunskaper har mitt instruktörskap sakta men säkert förvandlats till ett mera medvetet och lyhört sådant. Lugna, mjuka lektioner i rörelse, kroppsvård och återhämtning är något som alla vinner på att ha med i sitt träningsschema oavsett vilken nivå man strävar till. Jag vill guida dig till att hitta din djupandning, att lyssna inåt, att våga anpassa rörelser till just din kropp och situation och sakta men säkert bygga upp ett hållbart helhetsvälmående. 


Kommentarer