Fortsätt till huvudinnehåll

Yogatältet

Det finns stora fält,

och så finns drömmen om ett tält,

om att få fortsätta vara ute men ändå inne,

yoga, slappna av och hitta balans i kropp och sinne.


Flera sensomrar har jag letat, funderat och mätt,

men det är först nu som det känns alldeles rätt,

att bjuda in till Sagoskogen även i dessa tider,

då sommaren sakta mot hösten lider.


Välkommen till mitt låga hus,

vi har gemenskap, kroppsvård och mysiga ljus,

Klä dig varmt, ta med en filt och dig själv just som du är,

Yogatältet och jag väntar här.


Den här sommarens utomhuslektioner var extra härliga. Vi kunde yoga och ha klangskålsavslappning både på Mustfinn och på Sagoskogens terass helt utan avbokningar pga. vädret. Det var nästan solsken varje yogakväll! Vi startade redan i maj och kunde fortsätta in i september, att hålla utomhuslektioner blev en härlig vana. Den här sensommaren var alltså min yogatältlängtan extra stark. 

Min familj har redan i flera år semestrat så att vi övernattar största delen av tiden på campingplatser i ett stort familjetält. I början var jag skeptisk till det här, jag hade jobbiga minnen av tältnätter där ryggen och höften blivit sjuka eller då det regnat in så allt har blivit genomblött. Men jag skaffade en rejäl luftmadrass och gav det en chans. Livet på campingplatserna visade sig vara mycket avkopplande och vårt stora familjetält helt lyx. Förstås krävde campandet en hel del sysslor, speciellt då vi haft 3-4 även ganska små barn med på resorna, men allt i campinglivet kunde göras i en lugn takt. Människorna på campingplatser chillar vid sitt läger eller promenerar lugnt omkring med flipflops. Det finns inget pretentiöst, här är vi alla lika i våra praktiska fritidskläder. Livet kretsar kring basgrejer som att göra mat, äta, hänga badhanddukar på tork eller diska, oavsett vilken bakgrund eller livssitation du har. Visst har det även blivit struligt ibland, tex. då det börjat ösregna, men det har funnits stunder med myslampor och sagoläsning i sovsäckarna då regnet smattrat på mot tältduken också. Och inget har blivit genomblött och jag och de andra har sovit jättegott. Några nätter på en camping brukar fungera som en otroligt bra nollställare från vardagstankar och jobb. Man känner sig mera nära naturen och i balans.

Den här känslan vill jag ta med mig till Sagoskogen. Jag vill erbjuda yoga för grupper i ett tält, så att vi är utomhus men ändå under tak. Jag vill kunna förverkliga sommarens utomhuslektioner även då det är sämre väder. Jag vill förlänga utomhussäsongen lite till, kanske fram till oktober, och kanske starta redan i mars-april på våren. Varje sensommar har jag googlat kring på olika lösningar och funderat av och an - kan ett stort tält fungera för yoga? Är det en galen idé? Håller det verkligen regn och rusk? Vill folk komma och yoga i ett tält?

Den här sensommaren bestämde jag mig: ja, jag ska beställa ett yogatält! Det blev ett 7m i diametern och 4m i höjden stort sk. "sibley bell tent" med fyra 2m höga dörrar i alla vädersträck. Det är gjort av Protech-bomullstyg som klarar av alla fyra årstider (ja, man kan sätta i en kamin eller värmare i dessa tält också och campa på vintern). Och det finns både stängbara dörrar och myggnätsdörrar och -väggar, vilket kan vara bra både för ventilationen och flygfän. Det är sådana tält som brukar kallas "glampingtält", tält stora som små hus för extra bekväma campingäventyr. Jag tror den här storlekens tält blir precis bra för att även kunna hålla dynamisk yoga med större rörelser här. Och så blir det ju ett cirkustält för husets yngsta barn att utforska rörelse i :)

Min sambo har röjt upp ett stort område på vår åker intill huset, han har grävt ett par täckdiken och nu ska vi ännu få ut sand som underlag för tältet här. Sedan ska tältet upp och inredas, min favoritdel av alla projekt. Mattorna, kuddarna och myslamporna har jag redan färdiga :)

Varmt välkommen med på utomhuslektioner i Yogatältet i Sagoskogen!

Kommentarer