Fortsätt till huvudinnehåll

Yinyoga och Restorative Yoga

Yinyoga och Restorative yoga är två mjuka yogaformer och båda är ypperliga sätt att vårda sin kropp med regelbundet. Båda yogavarianterna har mycket yin i sig, dvs. de är passiva i sin natur. De är stretchande, inåtlyssnande och återhämtande och ger en skön känsla av utrymme och harmoni i kroppen.

I yinyoga är målet att känna en viss stretch - förnimmelse - och i den stretchen slappna av i musklerna så gott det går. Vi presterar inte, sträcker inte aktivt, utan vilar i positionerna som stöds upp med bolster, block, kuddar och filtar. Musklerna slappnar av och de mindre elastiska vävnaderna såsom leder och ligament kommer i en passiv stretch. Den passiva stretchen behöver vara tillräckligt länge, ca 3-5 min, för att "stressa" och öka ämnesomsättningen i dessa vävnader, vilket på sikt stärker dem. Även bindväven, fascian, kommer med i denna passiva stretch. Yinyogan handlar alltså inte om aktiv stretch liksom då vi stretchar våra muskler, utan vi vilar i stretchen, känner in och anpassar positionerna så att vi kan lättare slappna av i dem. Förnimmelsen är ca 60-80% av maximal stretchförnimmelse. Om man har mycket rörliga leder kan behovet av stöd vara större och förnimmelsen kan bli mycket liten. De positiva effekterna av den passiva stretchen kommer ändå, långsamt stärker vi leder och ligament. I yinyogan kombineras yoga, mindfulness och traditionell kinesisk medicin. Vi hinner känna in, vi hinner följa med vad som händer under minuternas gång, vi hinner rätta till positionerna. Vi vårdar kroppen även genom att i stretchen balansera energiflödet i specifika meridianer och passen byggs ofta upp utgående från dem. Den djupa andingen är också ett viktigt redskap i yinyoga och hjälper musklerna och sinnet att slappna av och varva ner. 

I Restorative yoga (restorative=återställande) strävar vi till ingen eller minimal förnimmelse. Vi stöder upp kroppen så mycket att vi fullkomligt vilar i de milda yogapositionerna. Här är största tonvikten på att aktivera det parasympatiska nervsystemet och få bindväven, fascian, i en mild passiv, tillräckligt lång stretch. Restorative yoga är mycket långsam, vi stannar i positionerna ca 5-15 min och verkligen vilar oss i form. Då det parasympatiska nervsystemet "får mera plats" dvs. aktiveras i kroppen, kommer kroppens återhämtande mekanismer effektivare igång, tex. immunförsvaret, matsmältningen och förnyandet av celler. Det här har mycket positiva hälsoeffekter och hjälper oss att motarbeta stress och utbrändhet. Bindväven, fascian, är ett fascinerande organ. Den omger allt i vår kropp och väver samman vidsträckta områden i oss. Det har visat sig att fascian har 10ggr mer smärtreceptorer än tex. muskler och många diffusa smärtor och stelheter kan bero på stagnation i fascian. Fascian blir också mera stel och torr med åldern och därmed behöver den allt mer uppmärksamhet ju äldre vi blir. I Restorative yoga kan vi slappna av i musklerna mycket bra och fascian kommer därför i en välgörande, passiv stretch som räcker tillräckligt länge för att vävnaden ska vårdas väl. Efter ett Restorative-pass brukar man känna sig jordad och mjuk - återhämtad. 

Hur en yinyogaklass eller en restorativeklass ser ut beror långt på instruktören. Jag har gått min yinyogautbildning hos Magdalena Mecweld i Stockholm och hennes yinyoga är lite åt restorative-hållet vilket jag uppskattar stort. Jag njuter själv mer av en rejält stödd, mild och vilande yinyogaträning och har vävt in mycket fasciavård, inåtkännande och återhämtning i mina yin-pass som jag instruerar. Mina Restorative yogapass är väldigt mjuka och i dem betonar jag aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet och stresshanteringen, den mjuka och vilande approachen till återhämtning. De två yogaformerna går ypperligt även att kombinera.

Källa och boktips: Magdalena Mecweld - Vila dig i form med Yinyoga

Kommentarer